Vůně guláše provoněla Hnojník. Do kotlů se pustili i sportovní šampioni

HNOJNÍK Hnojnické hřiště v sobotu doslova žilo – a vonělo. Už dopoledne se zde rozehřály kotlíky a loukou se nesla vůně masa, cibule a koření. Konal se totiž další ročník oblíbeného Guláš Festu, který i letos přilákal stovky návštěvníků.

Kdo uvaří ten nejlepší?

Do soutěže nastoupilo jedenáct týmů. Složení bylo pestré – od spolků a dobrovolníků, přes nadšence z okolí, až po zkušené kuchaře-amatéry, kteří věří, že jejich guláš nemá konkurenci. Podmínka byla jasná: všechno se musí zvládnout v přírodních podmínkách, bez kuchyňského pohodlí. Každý tým od obce navíc dostal příspěvek na suroviny do výše tisíc korun.

Od 11 hodin se krájelo, míchalo, dusilo a ochutnávalo. Ve tři odpoledne musely být všechny vzorky hotové, aby je mohla převzít sedmičlenná porota. Hodnocení probíhalo anonymně – nikdo netušil, čí guláš má na lžíci.

Hovězí, kančí i jelení

Letos převažovalo hovězí maso – sáhlo po něm hned šest týmů. Vedle toho se v kotlích objevilo také vepřové, srnčí, dvakrát kančí a nechyběl ani guláš z jeleního masa. Právě ten uvařil tým, který měl hvězdné obsazení: u kotle stál bývalý hokejista Ocelářů a dvojnásobný mistr extraligy Martin „Áda“ Adamský. Velký sportovec a vášnivý myslivec vsadil na zvěřinu – a návštěvníci se kolem jeho stánku točili s chutí.

Vítězné kotlíky

Návštěvníci si za symbolických 30 korun mohli koupit vzorky a ochutnat, co porota nakonec zhodnotila jako nejlepší. A rozhodování nebylo lehké.

1. místo: „Hovězí komando“ z Hnojníku – jasný vítěz podle poroty i mnoha ochutnávačů

2. místo: „Mlsný kocur“ – překvapil vepřovým gulášem.

3. místo: „Dva kusy z Bystřice“ – hovězí kližka na irský způsob

Když guláš pomáhá

Guláš Fest nebyl jen o dobrém jídle. Celá akce měla také charitativní rozměr. O program pro děti se postarali „Klauni z Balónkova“, kteří pravidelně navštěvují malé pacienty v nemocnicích a rozdávají jim radost i smích. Díky tombole a příspěvkům týmů se podařilo vybrat krásnou částku – přes 20 tisíc korun.

Den plný chutí a radosti

Kdo v sobotu do Hnojníku zavítal, rozhodně nelitoval. Vůně guláše, přátelská atmosféra, dobrá nálada a k tomu pocit, že účastníci pomohli dobré věci – to všechno dělá z Guláš Festu akci, na kterou se lidé těší rok co rok.

Komentáře