Gorolweb speciál: Hospodská story, část 2.

REGION Hospody a restaurace prožívají v současné době krušné chvíle. Na to, jak situace opravdu vypadá, jsme se zeptali hospodských či šéfů restaurací z Třince – Pochutnej si Bistro a Lidový dům, Bystřice – Park club Q a Návsí – hostinec Harcoff.

Všem jsme položili stejné otázky: Jak fungují v současném režimu? Jak je to nyní s jejich zaměstnanci? Pomůže vám stát nebo třeba majitel restaurace či nemovitosti, kde se pohostinství nachází? Můžou vám nějak pomoct řadoví občané, aby si po skončení výjimečného stavu mohli zase v klidu sednout do své oblíbené „knajpki“? Jejich odpovědi budeme zveřejňovat postupně, každý den jednu.

Dnes na otázky odpovídá Lukáš Bulíček ze zájezdního hostince Harcoff v Návsí.

Finanční stav je kritický! Máme zavřeno úplně. Zvažovali jsme možnost otevření výdejového okna s prodejem jídla přes ulici, ale došli jsme k názoru, že kvalitní jídlo musí být podáno na talíři a musí také hezky vypadat, ne jenom chutnat! V nějakých krabičkách či jídlonosičích, při transportu a následné domácí přípravě může dojít k znehodnocení vydané potraviny. A tady je jen krůček k tomu, aby došlo k poškození našeho dobrého jména, které jsme si museli poctivě vybudovat. To nechceme připustit.

Proto jsme zaměstnance nechali doma ve formě kurzarbeitu. Od státu nemůžeme očekávat nic, alespoň nyní ne, protože neustále mění, co už jednou schválili. Dokonce stát zvažuje, že by za jistých podmínek (hosté by museli sedět minimálně 1,5 metru od sebe) mohly gastronomické podniky fungovat, ale to nepřichází v úvahu z technických důvodů. Zbytek osob bude čekat venku? Jak dlouho? To je prostě nesmysl!

V jednom máme štěstí, že majitel budovy je patriot a neskutečný fanda kvalitní kuchyně. Nájemné nám pozastavil a dokonce přislíbil v okamžiku rozjezdu pohostinství podat pomocnou ruku, třeba ve formě zvýšené reklamní kampaně. Naši návštěvníci nám mohou nyní pomoci zakoupením Voucherů v hodnotě 300, 500 či 1000 korun, které po znovuotevření restaurace mohou u nás využít.

Zítra se k současné situaci v pohostinství vyjádří Filip Heczko z Park club Q v Bystřici.

Úvodní foto: hostinec Harcoff / text a foto: Pavel Zubek

Komentáře