JABLUNKOV Třetí ročník Soutěže o nejlepší „kreplik“, který pořádalo Jablunkovské centrum kultury a informací, zná svého vítěze. Z prvenství se může radovat Justyna Pyszková.
V porotě, která vybírala nejchutnější „kreplik“, zasedly dámy z jablunkovského Klubu Kobiet – Władysława Byrtus, Helena Niedoba, Anna Beiger, kněz jablunkovské farnosti Alfréd Volný, novinářka Romana Kubicová a Renata Staszowska.
Po náročném rozhodování se porota usnesla, že nejlepší „kreplik“ je od Justyny Pyszkové.
„Výhra mne velmi překvapila a potěšila. Vloni jsem skončila na 3. místě,“ radovala se z ceny Pyszková.
Justyna Pyszková bydlí v Bukovci, momentálně je na mateřské dovolené.
„Maminka tvrdí, že jsem jí v kuchyni asistovala od mala, vaření a pečení je moje hobby. Hodně užitečných věcí jsem se naučila na jedné letní brigádě, kde jsem začínala u myčky. Na konci brigády jsem dělala už cukrářku. Pečení se plně věnují až na mateřské, což jsou poslední tři roky. Když nejsem na horách s rodinou, najdete mne v kuchyni,“ prozradila Pyszková.
Recepis na výherní „kreplik“:
350 g mouka hladká/polohrubá
30 g cukr
10 g vanilkového cukru
Sůl
150 ml mléko
20 g droždí
60 g máslo 60g
2 ks vejce
2 lžíce Tuzemák (může být i Heffron)
Smažíme je nejlépe na sádle. Po vychladnutí plníme žloutkovým krémem.
Žloutkový krém:
130 g krupicového cukru
6 žloutků
40 g hladké mouky
vanilkový lusk
480 ml mléka
200 ml smetany na šlehání
Postup: Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, pak přidáme mouku a zamícháme. Mléko s vanilkovým luskem přivedeme do varu, pak lusk vyndáme. Hrnec sejmeme s plotny a opatrně vmícháme žloutkovou pěnu. Poté dáme zpět hrnec na sporák a za stálého míchání ohříváme tak dlouho, až krém zhoustne. Krém necháme vychladnout. Pak do něho vmícháme vyšlehanou smetanu. Tím plníme usmažené koblihy.
„Na závěr jsem koblihy polila polevou. Smíchala jsem Heffron s mletým cukrem a posypala lyofilizovanymi malinami a griliašem,“ zakončila Pyszková.
Druhé místo získaly děti z Polské mateřské školky v Bukovci a třetí patří Zdeňce Lobodášové.