No Gorolu se letos bude soutěžit ve vaření. Přihlásit se může každý

JABLUNKOV V rámci jedné z největších folklorních akcí v republice Gorolskigo Święta, které potrvá od pátku do neděle, se letos bude konat Soutěž o nejlepší tradiční pokrm Trojmezí „Kapusta, dymbowo przicieśˮ. Soutěž je otevřená všem zájemcům, přihlásit se lze ještě dnes.

Název kuchařské soutěže „Kapusta, dymbowo przicieś“ lze volně přeložit jako „Zelí je základ“. Jak nám vysvětlil Leszek Richter z týmu pořadatelů: „przicieś je první tróm tedy trám, na který se při stavbě roubenky pokládaly další, tedy jakýsi základ, na kterém se opírala celá stěna, proto byl na rozdíl od zbytku dubový“.

Jinak řečeno, k úspěchu v soutěži je třeba navařit tradiční regionální pokrmy z Mikroregionu Gorolsko Swoboda přičemž tyto pokrmy by měly vycházet z kulinářských tradic. Podmínkou pro účast v soutěži je zaslání přihlášky do 4. srpna, tedy nutně dnes, na e-mailovou adresu leszek.richter@gmail.com. V přihlášce, kromě jména a adresy soutěžicího je třeba uvést název pokrmu a jeho podrobný recept. Každý účastník může do soutěže přihlásit maximálně tři pokrmy.

Finále soutěže se bude konat v sobotu 6. srpna ve 12 hodin v jablunkovském Domě PZKO.  Vyhlášení výsledků proběhne v neděli 7. srpna na hlavním pódiu amfiteátru v Městském lese. Podmínky soutěže najdete na stránkách Gorolskigo Święta.

Pořadateli soutěže jsou Regionální muzeum Adama Sikory Místní skupiny Polského kulturněosvětového svazu v Jablunkově a Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Jablunkově. Cílem soutěže o nejlepší tradiční pokrm Trojmezí je mj. zachování, posílení a propagace regionálního kulinářského dědictví.

Komentáře