Gorolweb speciál: Hospodská story, část 1.

REGION Hospody a restaurace prožívají v současné době krušné chvíle. Na to, jak situace opravdu vypadá, jsme se zeptali hospodských či šéfů restaurací z Třince – Pochutnej si Bistro a Lidový dům, Bystřice – Park Q a Návsí – hostinec Harcoff.

Všem jsme položili stejné otázky: Jak fungují v současném režimu? Jak je to nyní s jejich zaměstnanci? Pomůže vám stát nebo třeba majitel restaurace či nemovitosti, kde se pohostinství nachází? Můžou vám nějak pomoct řadoví občané, aby si po skončení výjimečného stavu mohli zase v klidu sednout do své oblíbené „knajpki“? Jejich odpovědi budeme zveřejňovat postupně, každý den jednu.

Dnes na otázky odpovídá Tomáš Nový z třineckého Pochutnej si Bistro.

Všechno, co se teď děje, mě bolí víc než dost. Když vidím, kolik energie a času jsem vložil do vybudování tohoto gastro podniku a nyní vše mi protéká mezi prsty pryč, a člověk nemůže vlastně ani nijak zasáhnout, tak propadám skepsi. Špatné je i to, že jsem si mohl ponechat jen hrstku nejnutnějších kolegů a zbytek poslat třeba na nějaké ošetřovné a podobné možnosti, ale byl jsem donucen kvůli snižování nákladů i propouštět.

Financí se nedostává a platit se musí pořád. Ano, jednal jsem s majiteli těchto prostorů a ti se mi snaží vyjít všemocně vstříc, ale i já musím chápat je! Nějaké úlevy jsme si dojednali, uvidíme, jestli to pomůže k záchraně. Od státu nečekám nic. Drobní podnikatelé už od nich jistou dobu cítí jen zášť a postupné likvidování malých firem…

Naši budoucí existenci vidím v práci, to mě nyní drží nad vodou. Proto máme výdejní okénko a vaříme. Otevřeno máme od 11.00 do 14.00 hod. a pak ještě večer od 18.00 do 20.00 hod. Chystáme i nové věci, abychom byli lidem blíž, třeba tento týden je to nový  balíček obědů. V pátek a sobotu jako specialitu nabídneme skvělou asijskou polévku Rámen.

Pomoci nám můžete tím, že budete jíst kvalitní jídlo, že si ho budete u nás objednávat! Mějte se dobře a doufám, že snad se zase brzy vše vrátí do stejných kolejí.

Zítra se k současné situaci v pohostinství vyjádři Lukáš Bulíček ze zájezdního hostince Harcoff v Návsí.

Text a foto: Pavel Zubek

Komentáře