Svatomartinské husí hodování

REGION O víkendu většina hospod a restaurací v regionu doplnila svůj obvyklý jídelníček o svatomartinskou husu. Ukázalo se, že i když husa je jenom jedna, způsobů servírování husího masa je nespočet.

Svatomartinské hody souvisely s hodováním a veselím, neboť sklizeň byla pod střechou, všechny čekal advent s předvánočním půstem. Tento zvyk přetrval do dnešní doby. Komu se husu nechtělo péct doma, mohl už o víkendu směle vyrazit do  některé z restaurací. Většina z nich nabízí svatomartinskou husu ještě dnes. Nabídka je opravdu pestrá, cenový rozptyl nemalý.

Restaurace Moderna ve vendryňském hotelu Vitality zve za 485 korun na pomalinku pečenou husu ve dvojím provedením – s červeným zelím, jablky a bramborovo tvarohovými šiškami ve strouhance anebo s hroznovým zelím a pohankovými bliny.

Restaurace Harcoff v Návsí za 359 korun nabízí konfitované husí stehno na brusinkovém červeném zelí s karlovarským knedlíkem a omáčkou z portského vína (foto nahoře) anebo s medovou omáčkou a bramborovými lokši pečenými na sádle.

Bramborové lokše, ale plněné trhaným husím masem ve švestkové omáčce z chili, koriandrem, asijským salátkem, sezamem, mungo výhonky a chili niťmi za 169 korun nabízelo třinecké bistro Pochutnej si!. Ve svatomartinském menu mělo rovněž za 295 korun konfitované husí stehno na karmelizovaném červeném zelí na červeném víně, skořici a badyánu s bramborovým knedlíkem obalovaným ve strouhance, smaženou cibulkou, flambovanou hruškou a mandlovým prachem.

V restauraci Ropice Golf ještě dnes nabízejí tři hlavní husí chody: za 299 korun si můžete dopřát husí stehno s dušeným bílým a červeným zelím a jablky doplněné variaci karlovarských a bramborových knedlíků, za 289 korun flírované husí prso pečené na podzimní zelenině s bramborovými pusinkami anebo za 249 korun trhané husí maso s domácími nočky, kyselým zelím a vídeňskou cibulkou.

V bukoveckém Baru Pod Kympóm také nezaháleli a připravili za 269 korun husu s červeným a bílým zelím s karlovarským a bramborovým knedlíkem,

guláš z husích drůbku za 149 korun a husí prsa s masovou šťávou a pečenými brambory za 239 korun.

Nutno dodat, že v Bukovci si na husím menu můžete pochutnat až do 17. listopadu.

Do 16. listopadu na husí menu zve rovněž třinecká restaurace Bohemia v hotelu Steelhouse. Ta svoji svatomartinskou nabídku odhalí právě dnes 11. listopadu v 11 hod.

 

Komentáře